U savršeno izbalansiranoj kombinaciji najboljeg iz domaćeg i susjednog lutkarskog vrta, 12. Lutkokazdovodi u Osijek novu predstavu slovenskog lutkarskog genijalca Matije Solceai odličnu predstavu mariborske družine Moment te dvije nagrađivane predstave GKL-a Rijeka i pažljivo probrane projekte studenata AUK.

Od subote 19. ožujka do utorka 22. ožujka 2022.,u Osijeku će se u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu održati 12. međunarodna revija lutkarstva Lutkokaz koji, usprkos svim izazovima, iz godine u godinu Osječanima i svim zaljubljenicima u lutkarstvo sasvim besplatno nudi jak i aktualan lutkarski program.

Ove godine Lutkokaz ugošćuje jedno od najjačih europskih lutkarskih kazališta Lutkovno gledališče Ljubljana koje svega nekoliko dana nakon svjetske premijere dovodi predstavu Tamnica lutkarskog genijalca Matije Solcea kao i jednu od nositeljica slovenske nezavisne scene Umjetničku organizaciju Moment iz Maribora. S druge strane, domaće snage predstavlja naše ponajbolje lutkarsko kazalište Gradsko kazalište lutaka Rijeka koje će se u Osijeku predstaviti s dvije nagrađivane predstave Oh la la i Avanture maloga Juju, okruglim stolom Gradsko kazalište lutaka Rijeka i suvremeno lutkarstvo i radionicom koju će voditi jedna od naših najboljih lutkarskih tehnologinja Luči Vidanović. Jake osječke snage predstavljat će pažljivo probrani novi projekti studenata Kazališnog odsjeka i izložba radova Odsjeka za kreativne tehnologije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Kako je Lutkokaz spoj umjetničkog i edukativnog, uz Luči Vidanović, radionice za studente održat će cijenjena slovenska lutkarica Jelena Sitar Cvetko, cirkuski umjetnik i osnivač Crvenih nosova Zoran Vukići kazališni kritičar i teatrolog Igor Tretinjak.

Odličan program, između ostaloga, osigurao je već drugi akademijin lutkarski projekt Kreativne Europe u posljednjih nekoliko godina – EU Contemporary Puppetry Critical Platform, u sklopu kojega će Osijek ugostiti buduće lutkarske kritičare iz Hrvatske i Slovenije.

Program Lutkokaza

Subota, 19. ožujka 2022.
17:00 sati- AUK: Princeza Ohola – Tvrđa, rektorat, salon lutaka
18.00 sati- Otvorenje izložbe studentskih radova Odsjeka za kreativne tehnologije – Tvrđa, rektorat, salon lutaka – Svečano otvorenje Lutkokaza
19:00 sati- Lutkovno gledališće Ljubljana: Tamnica – AUK, prostorija 13

Nedjelja, 20. ožujka 2022.
14:00 sati- GKL Rijeka: OH LA LA – AUK, prostorija broj 13
17:00 sati- Okrugli stol: Gradsko kazalište lutaka Rijeka i suvremeno lutkarstvo – AUK, svečana dvorana
18:00 sati- AUK: Razbijeno djetinjstvo – AUK prostorija broj 1
19:30 sati- GKL Rijeka: OH LA LA – AUK, prostorija 13

Ponedjeljak, 21. ožujka 2022.
13:30 sati- AUK: Selo Ritma, AUK: Igra bogova – AUK, prostorija 1
17:30 sati- AUK: Lion King – AUK, prostorija 13
19:00 sati- GKL Rijeka: Avanture malog Juju – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Utorak, 22. ožujka 2022.
12:00 sati- Katarina Šestić, predavanje – AUK, svečana dvorana
18:00 sati- AUK: Špajza – AUK, prostorija 1
19:00 sati- MOMENT, Maribor: Via Matti/Ulica norcev – AUK, prostorija 13