Nestrpljivo odborojavamo do Szigeta, Otoka Slobode, gdje svake godine možete doživjeti pravu glazbeno – umjetničku zabavu i nezaboravno iskustvo. Ovogodišnji Sziget festival proslavit će punih 25 godina, a trajat će od 9-16 kolovoza, u Budimpešti.

Sigurni smo da baš kao i mi ne možete dočekati ljeto i sezonu festivala. Budući da će ove godine Sziget festival proslaviti čak 25 godina, odlučili smo vam ga pobliže predstaviti i ispričati što se to u tjedan dana zapravo događa na Otoku Slobode.

Kako je sve započelo? Prvi Sziget započeo je svoju povijest davne 1993. godine, a osnovao ga je Károly Gerenda. Tada je Sziget posjetilo gotovo 43 000 ljubitelja glazbe i umjetnosti. Te godine održano je čak 200 koncerata, pušteno je 80 filmskih projekcija i 40 kazališnih performansa. Prošle godine Sziget je posjetilo čak 496,000 ljudi sa više od 1000 ponuđenih programa na gotovo 50 različitih lokacija na Otoku Slobode.

Krenuli su kao mali festival. U početku je bio zamišljen kao kulturalni piknik za nekolicinu prijatelja, a iz toga je porastao u međunarodno poznati i priznati festival. To svakako dokazuju i brojne nagrade koji su dobili tijekom godina za cjelokupni program i titulu najboljeg europskog festivala. Sziget naglašava koliko je kultura bitna na festivalu te tako povezuje i ispunjava nas brojnim kulturno umjetničkim sadržajima gdje prevladava prava obiteljska atmosfera.

Osim onih glavnih pozornica, Sziget festival ima nekolicinu manjih, od kojih je najpoznatiji World Music Stage koji već 17 godina predstavlja etno umjetnike iz cijeloga svijeta. Ove godine moći će te uživati u španjolskim, francuskim, slovenskim, ruskim izvođačima koji će vam pokazati svoju kulturu i pružiti nezaboravan spektakl. Ne brinite, sigurno će te svaki dan pronaći izvođača za kojeg ste čuli te će te imati priliku poslušati i vidjeti ga. Naravno, moramo spomenuti Main Stage i magičnu A38 arenu, a ako ste željni pobjeći s partya na party, predlažemo vam definitivno Telekom Arenu. Underground i progresivna elektronska glazba nalazi se u Colosseumu – pozornica koja je cijela izgrađena ni više ni manje nego od paleta.

Na festivalu možete vidjeti fascinantne ulične cirkuse koji svakodnevno obilazi posjetitelje duž cijeloga otoka. Također postoje dva šatora koje će ove godine biti proširena tako da posjetitelji i tijekom dana mogu postati dio showa. Također će se kazališni performansi i plesni program proširiti i na livade cijeloga Szigeta.

Osim toga, bitno je napomenuti da organizatori i ove godine vrijedno pripremaju Art Zonu koja se zapravo nalazi na cijelome otoku. Pa tako svaki i najmanji dio otoka krase zanimljive, ali i funkcionalne instalacije – od recikliranih zmajeva preko gnijezda u koje možete sjesti do oblaka na kojima možete spavati.

Što: Sziget Festival

Gdje: Óbuda Island, Budapest, Hungary

Kada: 9-16 August, 2017

Web: www.szigetfestival.com