Erasmus Student Network (ESN)  organizirala je Dane društvene uključenosti (Social Inclusion Days) kako bi podigla svijest o društvenoj uključenosti kroz volontiranje.

Tako je i ESN Hrvatska, kao jedna od više od 40 zemalja članica u Europi, provela tu  inicijativu u djelo.  Ovo je područje djelovanja kojim se ponosimo i možemo reći da smo ove godine, od 19. 11. do 12. 2018. u naših šest podružnica organizirali više od 30 događanja u kojima su sudjelovali i lokalni i Erasmus studenti.

Studenti su dobili priliku da se uključe u inkluzivna događanja te se kroz takvu vrstu volontiranja neformalno obrazovali o inkluzivnosti općenito te kako oni kao lokalni studenti mogu ostaviti trag u svojoj (makar i privremenoj) zajednici.

Naša najistočnija podružnica,  ESN Osijek , je organizirala već tradicionalnu večeru u mraku gdje su internacionalni studenti iskusili kako je to jesti bez osjetila vida. Naravno, osim toga, organizirali su posjet staračkom domu, lokalnoj školi i azilu i pokazali im neki drugi svijet, svijet koji im može ponuditi neka nova iskustva i proširiti horizonte.

ESN Zagreb  je opet tradicionalno imao posjet dječjem i dječjem domu te se ponovila “date” aukcija i svi novci idu u humanitarne svrhe. Ove godine je odrađen i trening samoobrane za sve zainteresirane i koji je podigao svijest o nasilju nad ženama i djecom.

ESN Rijeka  je ove godine prikupljala školski pribor, odjeću i obuću, higijenske potrepštine, igračake za siromašnu djecu u riječkim osnovnim školama, s kojom su proširili krilaticu ESN-a od “Studenti pomažu studentima” na”Studenti pomažu učenicima“. Naravno to nije bio jedini događaj koji su organizirali, studenti na razmjeni u Rijeci mogli su sudjelovati u aktivnostima poput prikupljanja hrane preko posjeta azilu do podizanja svijesti o Downovom sindromu.

Malo južnije  ESN Zadar  organizirao je posjete udruzi za pomoć ljudima s Downovim sindromom, azilu za pse i lokalnim školama gdje su podizali svijest te obogatili živote svojih internacionalnih studenata ovim jedinstvenim iskustvima.

Naše podružnice  ESN Split  ESN Dubrovnik  također su se iskazale organizacijom evenata kao što su radionice o mentalnom zdravlju, depresiji, trgovanju ljudima i ljudima na marginama društva.

Lokalni studenti, ali i internacionalni dobili su divna iskustva, nove spoznaje te ostavili trag u zajednici u kojoj se nalaze kao i osvijestili su što to znači biti aktivnim građaninom EU.

 

Jedino što želimo jest da nastave nesebično pomagati i učiti o tome što je

društvena uključenost i kada se vrate sa svoje razmjene.

 

Napisala: Vedrana Kovačić (predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska)
Dizajn: Vedrana Kovačić (predstavnica za odnose sa javnošću ESN-a Hrvatska)
Lektura: Željka Gligora (članica nacionalnog medijskog tima CROmCom)