„Legendary Merman Jack“ četvrti je album glazbenog projekta Rust Red Romance u čijoj upravljačkoj kabini sjedi sjedi Jim July, glazbeni istraživač i entuzijast, bedak i zanesenjak, član benda Garage in July, bliski suradnik Detroit Groove Ganga i pokretač Dirty Mojo Recordsa, izdavačke kuće koja ne postoji.

Album donosi čak 11 novih pjesama u trajanju od 40 minuta, što predstavlja dosad najdulje izdanje za Rust Red Romance. Jim nam s novim albumu donosi priču o muškoj sireni koja je spremna žrtvovati svoj život radi ljepote i čistoće mora. Kako nam priča govori, u oceanu postoji jedno posebno mjesto, nešto nalik crnoj rupi, do kojeg je moguće doći samo u posebnim uvjetima. Svakome tko se odvaži na put do tog mjesta ispunjava se jedna želja, ali nakon toga može se ostati bez života. Naš se Jack priprema na sudbonosan put, a mi ga putem upoznajemo i pratimo uz njegove prijatelje Billa, Willyja, hobotnicu Jane i druge. Na tom putu možemo čuti kako sumrak ubaciti u džep, kako boogie postaje gorivo za let, što sve zna jedna hobotnica, kakvo je nebo kad ga prekriju suze sirena i što čudan čovjek iz New Orleansa radi u Jackovom snu. Nakon Jackovog razgovora s hobotnicom Jane slijede četiri instrumentalna broja nastala spontano i po dobroj, staroj metodi first take – best take. Instrumentali imaju „jazzy“ ugođaj i svojevrsno su sonično putovanje kroz i u duh glavnog lika nakon razgovora s hobotnicom.

Poput prethodna dva albuma, Buick Transgalactic 47 (2020) i Songs Of Mr. Child (2021), i ovdje se radi o priči i nekoj vrsti maštovitog, filmskog narativa. Album, koncipiran poput ploče, na A strani donosi bazičan garažni i blueserski izričaj dodatno obojan saksofonima Mislava Norca, dok su na B strani prisutne raskošne i bogate melodije finog tkanja u izvedbi: Mislav Norac na alt i tenor saksofonu (Šetači (Split), Ozon (Trilj)), Ivan Perković (One Dread, Brain Hollydays) na trubi, Zvonka Obajdin (Sjeverozapad, Rebel Star) na klaviru, Damir Trkulja (Gatuzo, Benston) na gitari i Milan Mijač (M.O.R.T., P.B.O., DED) na bubnju i udaraljkama.

Naslovnicu albuma predstavlja rad osobe koja je početkom 2000-ih pohađala Dječji vrtić Bukovac. Rad nije potpisan – „Ako netko prepoznaje svog viteza u linorezu, javite se!“

„Ovaj album je posvećen moru i svemu što živi u njegovim dubinama. Posvećen je i ljudskom duhu koji u sebi zauvijek želi zadržati ljepotu, spontanost, radoznalost. Ono dječje u nama.“ (Jim July)

Album „Legendary Merman Jack“ objavljen za nezavisnu izdavačku kuću Dirty Mojo Records možete slušati i preuzeti na sljedećim poveznicama:

Bandcamp     Soundcloud   YouTube     Deezer     Apple Music    Spotify