Gost: Marta Matijević, magistra informatologije, Filozofski fakultet u Osijeku

Opis emisije:

Je li se informaciju može uzeti kao psihičku ili kognitivnu tvorevinu našeg uma, ili je ona samo ‘društvena konstrukcija’, drugim riječima, možemo li informaciju uzeti prije kao subjektivnu nego objektivnu, razgovaramo u 8. emisiji Čovjek-informacija-tehnologija s Martom Matijević, studenticom diplomskog studija informatologije Filozofskog fakulteta u Osijeku koja uskoro brani diplomski rad naziva Konstruktivistički pristup pojmu informacije.

Direktan povod konstruktivizmu predstavlja rad čileanskih biologa H. Maturane i F. Varele o autopoietskim sustavima, a kao glavni zagovornici konstuktivističkog pristupa pojmu informacije prepoznati su sljedeći znanstvenici: G. Bateson (iz humanističkih znanosti), N. Luhmann (iz društvenih znanosti) i H. von Foerster (iz prirodnih znanosti).

“Konstuktivisti tvrde da ne postoje zapažanja koja su neovisna o promatraču. Zakoni i izvjesnost svih prirodnih fenomena ovise o promatraču, a ne o onome što on opisuje. Logika svijeta je logika opisa svijeta. Tako konstruktivizam definira granice onoga što možemo znati. Njegov primarni cilj nije naći grešku u tradicionalnoj epistemologiji, već odgovarati za spoznaju svijeta bez pretpostavki njegove neovisne realnosti.”

Poveznice:

The Nature of Reality. http://www.pbs.org/wgbh/nova/blogs/physics/