Gost: Damir Marinić, Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Osijeku

Opis emisije:

U posljednje se vrijeme mnogo govori o negativnom utjecaju digitalne tehnologije na ljudski mozak i um, odnosno o tome kako suvremena informacijska tehnologija i velika količina informacija kojima smo svakodnevno izloženi remete našu pažnju, smanjuju našu mogućnost koncentracije i rasuđivanja i dovode do sve češće pojave tjeskobe, stresa i nezadovoljstva. Tako se često spominju pojmovi poput informacijske prezasićenosti (engl. information overload), informacijskog zamora (engl. information fatigue), odnosno informacijske anksioznosti (engl. information anxiety).

Uz informacijsku anksioznost često se vežu i sindrom stalne djelomične pažnje (engl. continuous partial attention) i multitasking koji se, dijelom, također mogu tumačiti kao posljedica života u tehnološki razvijenom društvu u kojemu s jedne strane ne želimo ništa propustiti, a s druge želimo biti što učinkovitiji i napraviti što više.

Je li problem u digitalnoj tehnologiji, društvenim medijima i prevelikoj količini informacija ili su problem naša nemogućnost, nesposobnost i nezainteresiranost da tim istim informacijama kritički pristupimo i da ih filtriramo? Što možemo učiniti kako bismo sačuvali svoju informacijsko-mentalnu higijenu i možemo li u suvremenom tehnološkom društvu pronaći srednji put, tj. postati tzv. usredotočeno svjesni kiborzi (engl. mindful cyborgs)?

O tim i drugim pitanjima u području odnosa čovjeka i informacije razgovaramo s dr. sc. Damirom Marinićem s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku koji se, između ostaloga, bavi i psihologijom ličnosti i psihologijom interneta, a usavršavao se u području neurolingvističkog programiranja, realitetne terapije, integrativne psihoterapije i drugih područja.