Leonard Albert “Lenny” Kravitz rođen je 26.05.1964. godine u New Yorku, a 1974. godine sa roditeljima se preselio u Los Angeles, u grad koji nudi najveće mogućnosti pojedincu u njegovom izboru životnog poziva.

Već u ranom djetinjstvu pokazuje talent za muziku svirajući na kuhinjskim loncima kao i mnoga djeca, samo za razliku od svih tih malih „umjetnika“ njegova obitelj je prepoznala talent i dala mu podršku. Samo okruženje u kojem je odrastao obilo je umjetničko, jer u kuću njegovih roditelja dolazila su imena poput Dukea Ellingtona, Sarah Vaughan, Count Basie, Elle Fitzgerald, Bobbyja Shorta, Milesa Davisa i mnogih jazz glazbenika. Osim jazza u kući su se slušali Led Zeppelin, Kiss, Aerosmith, Jimi Hendrix, Pink Floyd, Cream, The Who – čiji se utjecaj u njegovoj muzici čuje i stilom i žestinom.

U njegovom retro-rock stilu, koji je uz njegovu osobnost publika primila s oduševljenjem, može se čuti i soul, R&B, funk, reggae, hard rock, psychedelic, folk.

Preokret u Kravitzovoj karijeri bilo je poznanstvo sa glazbenim producentom Henryjem Hirschom s kojim je 1985. godine izdao svoj prvi demo, a s kojim surađuje tijekom cijele karijere. Kad se nađu dvije talentirane osobe koje dijele isti glazbeni ukus i entuzijazam, to jednostavno mora rezultirati uspjehom.

A uspjeh je definitivno uslijedio, što su i kolege iz struke potvrdili brojnim nagradama koje su uslijedile: American Music Awards (2002.g.), MTV Video Music Awards (1993.g.), Radio Music Awards (2001.g.), BRIT Awards (1994.g.), Blockbuster Entertainment Awards (2001.g.) i mnoštvo Grammy Awards (1993.,1995.,1999.,2000.,2001.,2002.,2003.g.).

Naravno, prije tih nagrada Kravitz je prošao mnogo live svirke po raznim klubovima i kao predgrupa imenima kao što su Tom Petty & the Heartbreakers, Bob Dylan i David Bowie. Usporedno s glazbenom karijerom, pojavljuje se i u filmovima pa je 2009. uslijedila nominacija za sporednu ulogu u filmu Precious NAACP Image Award for Outstanding Supporting Actor in a Motion Picture.

Ipak je glazba ono po čemu ga svi najbolje znamo, i ako malo prošećemo po diskografiji, naći će se tu mnogo hitova koji se vrte na radio postajama i tjeraju nas da si zapjevamo i pojačamo zvuk.