OBILJEŽEN 11. MEĐUNARODNI DAN PLESA U ONLINE IZDANJU

U izolaciji i mjeri socijalnog distanciranja obilježen je 11. Međunarodni dan plesa 2020. godine, ali ovoga puta online. Međunarodni dan plesa obilježava se 29. travnja još od 1982. godine, a ovaj specifičan datum odabrao je Međunarodni plesni odbor prema rođendanu Jean Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta. U Hrvatskoj se slavi od 1999. godine i ove godine proslavili su ga na poseban način.

Cilj ove globalne proslave je pokazati vrijednost i važnost ovog umjetničkog oblika, uplesti se u univerzalnost, preći sve političke, kulturne i etničke granice te okupiti ljude zajedničkim jezikom – plesom. Kroz Međunarodni dan plesa doprinosi se prepoznatljivosti plesa u lokalnoj zajednici, a i šire.

Ove godine udruga KultAkt pripremila je video zapis u kojem su sudjelovali Cheerleading klub Midal i Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku. Ovu jedinstvena i službena koreografija prikazuje raznovrsnost plesa! Link od službene koreografije možete pronaći ovdje.

Plesni studio Shine ove godine pripremio je jedinstveni videozapis s kojim pokazuju kako nas ples povezuje, bez obzira na daljinu i mjesto, a na početku možete poslušati i poruku vrsnog plesaša Diega Siqueira. Link od video zapisa možete pronaći klikom na link. Iako nemaju susreta uživo, plesači i asistenti plesnog studia i dalje vježbaju, a na društvenim mrežama su podijelili video u kojem prikazuju kako i dalje svi misle jedni na druge.

Udruga KultAakt neprofitna je organizacija osnovana 2016. godine. Do samog naziva došlo je spajanjem riječi kultura i aktivnost te samim time nastoje organizirati aktivnosti u kulturi koje će biti dostupne i zanimljive svim uzrastima, a osobito djeci i mladima, kako bi u njima probudili svijest o važnosti kulture. Udrugu KultAkt možete zapratiti na njihovoj  službenoj Facebook stranici ili Instagram profilu.

Plesni studio Shine se prvenstveno bavi promicanjem kulture plesa plesnih pokreta na različite plesne stilove. U Plesnom studiju se realiziraju i programi obrazovanja koje je verificiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. U studiju su plesni pedagozi sa višim obrazovanjem i dugogodišnjim plesnim iskustvom. Dodatne informacije o Shineu možete pronaći na web stranici, Facebook profilu i zapratiti ih na Instagramu.