U sklopu projekta „Tko ako ne ti“ Zaklada Slagalica u suradnji s Vijećem Mjesnog odbora Josipovac organizirala je radionicu „Kako potaknuti održivi razvoj u lokalnoj zajednici“ održanu tijekom proteklog vikenda u Hrvatskom domu Josipovac.

Polaznici radionice bili su predstavnici Mjesnog odbora, Dječjeg vrtića, Osnovne škole, Župe sv. Luke, branitelja, folkloraša, lovaca, ribiča, radioamatera, umirovljenika, boćara, nogometaša i zainteresirani pojedinci koji žele potaknuti razvoj svoje zajednice kroz različite aktivnosti.

Voditelji radionice su Veljko i Ana Armano Linta, praktičari u području održivog razvoja i kulture suradnje, a polaznici radionice usvojili su dodatna znanja i vještine za provođenje različitih aktivnosti i intervencija unutar svoje zajednice. Polaznici radionice su kroz teorijski dio dobili uvid u opće stanje unutar sve četiri dimenzije održivog razvoja. Tako se raspravljalo o klimatskim promjenama, monetarnom sustavu, regenerativnoj poljoprivredi i sociokraciji – kulturi suradnje. Kroz konkretne primjere suradnje unutar zajednice, polaznici su utvrdili potrebe svojih sumještana i donijeli odluku o realizaciji ponuđenih ideja na radionici. Tako će aktivni pojedinci Josipovca pokušati realizirati predložene aktivnosti u suradnji sa svim zainteresiranim udrugama i pojedincima u zajednici.

Predstavnici Mjesnog odbora Josipovac i mještani će do kraja mjeseca realizirati projekt obnove krovišta bungalova ŠRK „Linjak“ Josipovac na izletištu Stara Drava. Mještani su prikupili potrebna sredstva za realizaciju projekta, a Zaklada Slagalica će podržati inicijativu zajednice.

Radionica je dio aktivnosti u sklopu projekta „Tko ako ne ti“. Cilj projekta je potaknuti građane na zajedničko kreiranje sigurnih, inkluzivnih i pristupačnih zelenih i javnih površina, posebice onih koje mogu i žele koristiti mladi, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom iz obodnih gradskih četvrti.

Projekt podržava zaklada C. S. Mott u okviru Programa “Globalni izazovi, lokalna rješenja” koji provodi Akademija za razvoj filantropije u Poljskoj”.