U sklopu ciklusa “Otvoreni četvrtak” doc. dr. sc. Silvija Ćurak održat će u četvrtak, 28. studenog 2019. godine predavanje na temu Što su jeli naši stari? (O kulinarskom leksiku slavonskoga dijalekta). Predavanje će započeti u 18,00 sati u prostoriji 54 (2. kat) Filozofskog fakulteta Osijek.

U predavanju će se opisati kulinarski leksik slavonskoga dijalekta prema sljedećim značenjskim poljima: vrsta jela (kuhana i pečena jela, kolači), napitci, priprema hrane. Građa za predavanje je preuzeta iz kuharicā „Šokačke grane“ iz Osijeka: Što su jeli naši stari u korizmi i Šokački božićni kolači (2015.) te kuharica Mate Baboselca – Mišina, Bilo vam u slast! (2017.)

Kroz predavanje će se uočiti da mnoštvo leksema iz kulinarskoga leksika slavonskoga dijalekta pripada pasivnom leksiku jer se više ta jela ne pripremaju ili se pripremaju suvremenijim načinom pripreme. Također, uočit će se veliki broj germanizama, turcizama i hungarizama u raznim nazivima jela, osobito kolača.

Cilj je predavanja podsjetiti na neka davna jela naših baka te na taj način dati prinos proučavanju leksika slavonskoga dijalekta.

Predavanje je otvoreno za javnost. Prijava nije potrebna.