Svečano otvorenje izložbe „Krakovske jaslice“ bit će u srijedu 5. 12. 2018. godine u 12.30 u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji je, uz Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj te Povijesni muzej grada Krakova, organizator navedene izložbe. Izložbu će otvoriti predstavnik Veleposlanstva Republike Poljske u Republici Hrvatskoj dr. sc. Slaven Kale i prodekanica za razvoj i poslovanje Filozofskoga fakulteta prof. dr. sc. Milica Lukić.

Na ulazu u fakultetsku zgradu dočekat će vas par odjeven u krakovsku narodnu nošnju, koji će vas dopratiti na izložbu do drugoga kata, na kojem se nalazi Svečana dvorana uz koju je postavljena većina izložbenih fotografija i u kojoj će se održati svečano otvorenje izložbe. Pratit će vas i izložba knjiga o poljskoj kulturi koju su postavile djelatnice Knjižnice Filozofskoga fakulteta.

Posjetitelji će imati priliku saznati o tradiciji stvaranja tih neobičnih građevina u poljskoj kulturi, karakterističnih za grad Krakov, koje su ovjekovječene na izloženim fotografijama te poslušati poljske božićne pjesme u izvedbi pijanistice Katarine Ešegović i Komornoga zbora mladih.

 

Radujemo se susretu s Vama i početku adventa na Filozofskom fakultetu u Osijeku!