U srijedu, 15. svibnja 2019. u 18 sati u Svečanoj dvorani Filozofskoga fakulteta u Osijeku (prostorija br. 60, drugi kat) održat će se javno predavanje Krešimira Mišaka. Predavanje pod nazivom Čovjek u 21. stoljeću otvorenoga je karaktera – namijenjeno je svekolikoj budnoj i zainteresiranoj javnosti, a ne samo studentskoj i profesorskoj populaciji.

Krešimir Mišak istaknuti je hrvatski novinar, glazbenik i spisatelj. Rođen je 26. veljače 1972. u Zagrebu. Nakon završene osnovne i srednje škole upisao je studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a diplomirao je 1996. godine. Široj je publici poznat kao voditelj emisije Na rubu znanosti. Početak njegove glazbene karijere naznačio je angažman u skupini Fantomi. Davne 1990. Fantomi su objavili svoj prvi album pod nazivom Veliki odmor. Nakon dvije godine uslijedio je album Sretan rođendan. Oba su albuma doživjela komercijalan uspjeh, a podjednako ih je uvažavala i kritika i publika. Mišak je krajem 90-ih djelovao u nekoliko glazbenih sastava (npr. Građani i Virusi), a od 2006. godine nastupa kao pjevač i gitarist sastava Hakuna Matata (albumi Antigravitacija, Free energy, Uspon i pad Četvrtog Reicha).

U ulozi radijskoga voditelja okušao se još kao srednjoškolac, isprva pripremajući i vodeći emisiju o ekologiji. Postavši studentom novinarstva, počeo je pisati za alternativni časopis Svjetlost. Pisao je i za Modru lastu i brojne druge časopise. Nakon završenoga studija dobio je stalni posao u Obrazovnome (dječjem) programu Hrvatskoga radija.

Posao televizijskoga voditelja ponudio mu je Božidar Domagoj Burić 2002. godine. Tada je Mišak počeo voditi (i uređivati) kultnu emisiju Na rubu znanosti, posvećenu alternativnim temama kao što su Atlantida, NLO, duhovnost, futurizam, teorije zavjere i slično. Emisija je s vremenom rasla – kako u sadržajnome / kvalitativnome tako i u kvantitativnome smislu, pri čemu se misli na učestalost njezina emitiranja, odnosno na proširenje gledateljskoga kruga.

Mišak se istaknuo kao autor nagrađivanih popularno-znanstvenih i duhovnih priručnika, znanstveno-fantastičnih priča i publicističkih djela. Godine 2005. objavio je knjigu Zvjezdani riffovi, a već iduće godine knjigu Telepatija i telekineza. Uslijedili su naslovi Svjetla na nebu – kronologija i istraživanja NLO-a (2010), Sve piše u novinama…a ponešto i ne (2010), Sretan vam kraj svijeta kakvog ste poznavali (2010), Putovati kroz vrijeme? Zašto ne! (2012), Dečki, odjebite u skokovima (2013), Duhovni ratnik i beskrajan kozmički orgazam (2016) i dr. Njegove su znanstveno-fantastične priče Svijet iduće sekunde (1999/2000) i Akvarij sa zlatnim ribicama (2004/2005) nagrađene godišnjom književnom nagradom SFERA