U utorak, 27. veljače 2018. godine, održana je 115. skupština u bogatoj povijesti Hrvatskog pjevačkog društva „Lipa“ Osijek (i to izborna), jednoga od najboljih, najtrofejnijih i najstarijih hrvatskih pjevačkih zborova. Na skupštini je, između ostaloga, izabrano i novo vodstvo Društva.

Na samoj skupštini većinom glasova odlučeno je da će i u iduće dvije godine predsjednik ostati ugledni sveučilišni nastavnik i gospodarski stručnjak, prof. dr. sc. Željko Turkalj, kojemu je ovo peti mandat na čelu Lipe. Za dopredsjednike su ponovno izabrani Stevan Radovančević i Tomislav Levak (ujedno i glasnogovornik Društva), a za tajnika Karlo Kobaš. U Upravni odbor ponovno su imenovani još: Valerija Fischbach (dirigentica), Ozana Tomić (kodirigentica), Lidija Neznanović (kodirigentica), Đurđica Tomaš-Grubešić (računovođa) i Ana Bilandžić te, kao predstavnice zbora, Marijana Matijević i Maja Tolušić Levak. Novi članovi UO većinom glasova postali su: Darija Krstić (Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Dražen Alerić (Grad Osijek), Petar Lagator (Osječko-baranjska županija), Damir Matanović (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku), Drago Žagar (Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek) te Zdravko Tolušić (Ekonomski fakultet u Osijeku), čime je ukupan broj članova Odbora povećan na 17. Dvama bivšim dugogodišnjim članovima Upravnoga odbora, Marijanu Kuduzu (15 godina) i Dragutinu Kadojiću (osam godina), uručena su posebna priznanja za zasluge. U Nadzorni odbor Lipe pak ponovno su izabrani Ivica Peko (predsjednik), Spomenka Kovač i Vesna Svalina (članovi), a u Sud časti Društva: Gordana Lučić, Jelena Sesvečan, Vera Rajs Ažić, Đorđe Filipović i Zoran Svoren.

Budući da se Skupština nominalno odnosila na proteklu, 2017. godinu, iznesen je cijeli niz realiziranih uspjeha i velikih rezultata Lipe u prošloj godini, koja je bila posebno uspješna za lipašice i lipaše. Pri tome valja izdvojiti dva Grand Prixa, osvojena u lipnju na svjetskom natjecanju pjevačkih zborova u austrijskom Salzburgu te u listopadu na državnom natjecanju pjevačkih zborova u Rovinju. U 2017. godini Lipa je ostvarila gotovo 50 uspješnih nastupa, a u studenom 2017. predstavila se i brojnoj koncertnoj publici na gostovanjima u Subotici i Zagrebu. Prošla godina zaključena je tradicionalnim 25. Božićnim humanitarnim koncertom i novčanom pomoći (zahvaljujući građanima) Kliničkom bolničkom centru Osijek.

Predstavljen je i plan i program do kraja tekuće 2018. godine, među kojima se posebice ističe pozivno sudjelovanje na 3. međunarodnoj zborskoj smotri laureata, odnosno pobjednika prošlogodišnjih jakih svjetskih natjecanja pjevačkih zborova, među kojima je pozivnicu dobila i Lipa. Ova zborska smotra, koja će okupiti mnoga ugledna i jaka imena svjetskoga zborskoga pjevanja, pod nazivom Laurea Mundi održat će se od 18. do 22. svibnja 2018. godine u Budimpešti, a u njegovom sklopu Lipa će sudjelovati u jednom velikom međunarodnom pjevačkom glazbeno-scenskom projektu, čiji će detalji biti uskoro izneseni u javnost.

Inače, najljepši dio Skupštine bio je dodjela priznanja i srebrnjaka zaslužnim članovima. Kao najredovitiji članovi u 2017. godini nagrađeni su Gordana Lučić, Mile Troskot, Marijana Matijević, Đorđe Filipović i Juraj Padovan. Za „okruglo“ članstvo u Lipi pak nagrađeni su: Mirna Ilakovac, Sanja Gorjanac i Jakša Horvat (po 10 godina); Marijana Matijević (25 godina) te Tomislav Horvat (30 godina članstva). Na kraju Skupštine lipašice i lipaši iznenadili su dugogodišnjega dopredsjednika Društva, Stevana Radovančevića. Budući da on 5. ožujka slavi 70. rođendan, iznenadili su ga pjesmom i prigodnim darom: lijepom karikaturom, čiji je autor proslavljeni osječki karikaturist Miroslav Gerenčer-Gero.

Autorica svih fotografija je Antonija Štajduhar.