Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek u suradnji s Elektrotehničkom i prometnom školom Osijek provodi dvogodišnji međunarodni projekt pod nazivom  InEdu – Inclusive communities through media literacy and critical thinking education koji se financira koji se sredstvima Erasmus+ programa Europske Unije (KA 3: Support for policy reform).  U projektu sudjeluju partneri iz Italije, Bugarske, Francuske i Slovenije.

Ključne aktivnosti projekta odnose se na trening nastavnika za medijsku i informacijsku pismenost i kritičko mišljenje te poduku za korištenje materijala koje su razvili znanstvenici sa Sveučilišta Sorbonne i iz tvrtke Irex, uz pomoć kojih će nastavnici moći usavršiti medijsku i informacijsku pismenost i kritičko mišljenje svojih učenika.

Osim edukacije i pripreme materijala, jedna od ključnih aktivnosti na projektu učenički je hackathon koji će se održati u 18. travnja 2020. u sklopu kojeg će učenici razviti idejna rješenja za kampanje na temu medijske pismenosti i kritičkog mišljenja. Ovo će biti prvo takvo događanje u gradu Osijeku, ali i šire. Pobjednički će timovi dobiti vrijedne novčane nagrade uz pomoć kojih će moći provesti svoju kampanju. O pobjednicima hackathona odlučivat će žiri sastavljen od istaknutih predstavnika start-up, znanstveno-obrazovne i aktivističke scene – Tomislav Bilić (Inchoon), Leo Vinković (Studio 33), izv. prof. dr. sc. Julia Perić (Ekonomski fakultet u Osijeku), doc. dr. sc. Lana Cibocci (Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment) i Irena Mikulić (PRONI Centar za socijalno podučavanje).

Osim novčane nagrade, pobjednički tim osječkog hackathona dobit će priliku sudjelovati u međunarodnom kampu u Bugarskoj gdje će kroz niz aktivnosti vezanih uz medijsku i informacijsku pismenost surađivati s mladima iz Europe i upoznati se sa start-up scenom Sofije.

Za više informacija o projektu i načinu na koji se škole mogu uključiti u projekt, slobodno se obratite na broj telefona: 031/206-886 i na mail adresu: centar-za-mir@centar-za-mir.hr; tena@centar-za-mir.hr