Početkom kolovoza PRONI Centar za socijalno podučavanje započeo je s provedbom projekta “Škola za dijalog” koji će se provoditi osam mjeseci, do 31. ožujka 2020. godine, na području Osječko-baranjske županije. Projekt se provodi kroz program Erasmus+ financiran sredstvima Europske unije.

Projekt Škola za dijalog ima za cilj osnažiti srednjoškolske ustanove Osječko-baranjske županije za provođenje dijaloga između mladih (učenika) i donositelja odluka (predstavnika škola), kod donošenja odluka koje se tiču mladih. Specifični cilj je osvijestiti srednjoškolsku zajednicu OBŽ o važnosti funkcioniranja Vijeća učenika i potaknuti ju na aktivnije uključivanje učenika u rad VU. Također, informiranjem i podizanjem razine znanja o potrebi provođenja strukturiranog dijaloga u srednjoškolskoj zajednici, dodatni cilj je motivirati ih i osnažiti za uključivanje u provedbu 7. ciklusa SD posebice tijekom našeg predsjedanja Vijećem EU, 2020. godine. Projekt se provodi u suradnji sa 6 škola Osječko-baranjske županije; – Gimnazijom Beli Manastir, Srednjom školom Isidora Kršnjavoga Našice, Srednjom školom Valpovo, Graditeljsko-geodetskom školom Osijek, Tehničkom školom i prirodoslovnom gimnazijom Ruđera Boškovića Osijek i III. gimnazijom Osijek.

Glavne aktivnosti projekta usmjerene su na dijalog između mladih osoba i donositelja odluka o sudjelovanju učenika u radu škola. U tijeku je provedba istraživanja na temu razine participacije učenika u školi te funkcioniranja Vijeća učenika u srednjim školama na području Osječko-baranjske županije.

U četvrtak, 10. listopada 2019, od 10 sati, u prostoru PRONI Centra za socijalno podučavanje Osijek, Kralja Zvonimira 15, održat će se prva od 6 Vijećaonica sa školama, radionica s mladima i donositeljima odluka Graditeljsko-geodetske škole iz Osijeka. Tema Vijećaonice je rasprava sudionika vezano uz funkcioniranje Vijeća učenika u toj srednjoj školi, o odlučivanju o pitanjima važnim za učenike, njihov rad i rezultate u obrazovanju te o potrebi dijaloga između učenika i predstavnika škole. Kao rezultat rasprave donijet će se preporuke za unapređenje rada Vijeća učenika u toj školi te drugih metoda dijaloga između učenika i predstavnika škola.

Pored ovih šest radionica, u siječnju 2020. godine održat će se završna Velika Vijećaonica, na kojoj će sudjelovati sudionici prethodnih radionica.

Provedbom svih aktivnosti projekta na kraju će se izraditi Vodič za srednje škole „Ja sam za dijalog“, sadržavat će osnovne informacije o participiranju učenika u životu škole, mogućnostima za sudjelovanje u donošenju relevantnih odluka, Vijeću učenika i njihovoj ulozi, načinu i djelokrugu rada te preporuke učenika i predstavnika škola o unaprjeđenju njihovog rada